Profil i një gruaje të angazhuar. Nga Vladimir Muçaj

Quhet Vali Duka. Ajo ka mbaruar Insitutin Bujqesor ne profilin agronomi. Rezultatet e mira ne studimet universitare e kane shoqeruar ate gjate gjithe karieres se saj ne punet shteterore! Vali “udheton” prej 35 vitesh ne administrate duke ushtruar profilin e saj me shume sukses! Ne ish komunen Krapes, me pas ne Portez dhe Drejtorine Rajonale […]

Continue Reading

Ismail Kadare i përket njerëzimit – Nga Alfred Papuçiu

Në 84-vjetorin e tij të lindjes, Akademia e Shkencave mblodhi tryezën “Kadare dhe letrat shqipe”, ku i ka ripropozuar shkrimtarin Ismail Kadare për çmimin “Nobel”, Akademisë së Shkencave të Suedisë. E përshëndes me entuziazëm këtë nismë pozitive, por do të dëshiroja që kjo të mos mbetej vetëm në këtë ditë, por të bashkoheshin bashkëbesëlidhësit në […]

Continue Reading

Silueta e Artistes, dhe kujtimi për Vaçen tonë kombëtare – Nga Alfred Papuçiu

Lushnjes iu kthye vajza e saj një herë e përgjithmonë. Më e mira e të gjithave. Vaçe Zela. Prej disa ditësh në mes të qytetit të Lushnjes është vendosur statuja e Vaçe Zelës, ashtu siç na është fiksuar, duke kënduar „Moj Arbëri“ dhe duke i rënë kitares. Një vepër e përkryer e skulptorit të talentuar, […]

Continue Reading

Fondacioni Kulturor “Harpa” shpall fituesit e vitit 2019

Ka përfunduar edicioni i shtatë i cmimeve kombëtare “Harpa”, i cili si cdo vit tjetër ka mbledhur figura e personalitete të njohura në një mbrëmje gala. Kjo ngjarje e rëndësishme kulturore, e mbështetur nga Bashkia Fier, është kthyer tanimë në një traditë dhe ka sjellë në vëmendjen e publikut emra, institucione e personazhe me kontribute […]

Continue Reading

Bexheti bën buxhetin – Fejton nga Thoma Goga

Rruga për të dalë në qendër të fshatit kalon patjetër afër shtëpisë së Bexhetit, bashkëmoshatarit tim. Kur jam i ngeshëm, kthej. Punët dhe hallet sidomos në fundvit nuk më lënë të lirë, ndaj kisha kohë pa e parë. Para disa kohësh e ndava trurin; ktheva. I gjeta të tre afër oxhakut; plakën, macen dhe Bexhetin. […]

Continue Reading

Si vdiq Skëndërbeu?! Nga cilat ethe vdiq Heroi. Nga ethet e malarjes apo helmi – Nga Ilirjan Gjika

Nga se vdiq Skëndërbeu?! A vdiq nga ethet e malarjes? Deri tani historografia jonë kësaj pyetjeje nuk i është ‘’përgjigjur’’ saktë. Vdekja e Heroit është trajtuar në mënyrë ‘’tangenciale’’ pa u specifikuar saktë dhe në mënyrë të hollësishme. Në tekstet zyrtare nuk jepet shkaku i vdekjes. Ndërkohë që autorë të ndryshëm na japin përshkrime më […]

Continue Reading