A e dini historinë e unazës së martesës? Eshtë sa e bukur, aq edhe intriguese

Të gjithë jemi intriguar nga historia dhe simbolizmi pas bizhuterive. Unazat në veçanti ngarkohen me domethënie të posaçme. Që nga unazat e Egjiptit të lashtë, ato janë njohur të jenë pjesët më intime që mbajmë. Gjatë gjithë historisë, unazat u përdorën si talismanë personalë, në transaksione biznesi, si simbole të statusit, dhe natyrisht për t’u […]

Continue Reading

Dasma Myzeqare, institucion shtetëror dhe/ose spektakël festiv popullor – Nga Sazan Guri

Dhe rrëfana për Myzeqenë e myzeqarët arrin kulmin kur përshkruhet dasma e saj, aty ku përmblidhen tanë rregullat e një shteti, gjithë kodet e të drejtës zakonore, tok me etikën dhe moralin e shoqërisë, jo të një apo disa gjeneratave, por të një epoke njerëzore, që padyshim lidhen me hapat qysh në agimet e veta, […]

Continue Reading

Takija, guri i bardhë i Myzeqesë, simbol i qëndresës dhe i shpirtit të lirë – Nga Maksim Zarka

Myzeqeja është një krahinë e vjetër. Ka dalë mbi ujë, rreth dy milion vjet më parë dhe është në proçes ngritjeje. Ajo përshkohet nga tre lumenj: Vjosë, Seman dhe Shkumbin. Të tre këta lumenj, dikur në antikitet në një pjesë të shtratit fushor, kanë qenë të lundrueshëm. Në një etapë të caktuar, si rezultat i […]

Continue Reading

Vallja dyshe myzeqare, vallja që tund tokën (Video) – Nga Adriana Mile

  Vallja dyshe myzeqare burrash është një nga perlat e trashëgimisë kulturore kombëtare, një nga krijimet me fantastike të krijimtarisë folklorike të myzeqarëve! Është sa e bukur, aq dhe e vështirë për t’u imituar. E vetmja valle burrash, ku valltarët nuk ndjekin ritmin e defit, por defi këmbët e tyre. Burrat që e kërcejnë atë […]

Continue Reading

Myzeqarët, sipas një përcaktimi të Ismail Kadaresë

Ismail Kadareja në librin “Qyteti i Jugut” më 1967, pasi jetoi disa kohë në shumë fshatra të Myzeqesë, shkruan: “…kujtdo që ka qenë në Myzeqe, i ka rënë në sy natyra e gjerë e këtyre njerëzve. Ata në përgjithësi janë shumë realistë, e shijojnë jetën me sytë e tyre e jo me sytë e konvecionalizmave […]

Continue Reading

Trahanaja, shija e mrekullueshme e duarve të nënave! – Nga Adriana Mile

Është koha e përgatitjes së trahanasë, një prej ushqimeve më të mrekullueshme që kanë gatuar e trashëguar nënat tona. Është një nga gatimet më të shëndetshme që mund të servirë kuzhina tradicionale shqiptare. Në qoftëse ke siguruar fasulet dhe trahananë, thoshnin gjyshet tona, ke siguruar ushqimin e dimrit. Përgatitet me miell fshati, kos lope të […]

Continue Reading

Marmalatë shtëpie me fiq nga tradita e ëmbël shqiptare

Marmalata e fikut përgatitet krejt lehtë dhe është fantastike për t’u konsumuar në çdo stinë. Të gjitha llojet e reçelit dhe marmalatave shqiptare janë fantastike, të shijshme e plot ëmbëlsi, por si shija e reçelit dhe marmalatës të fikut nuk ka! Është e pamundur të mungojë në kuzhinën e amvisave shqiptare, të cilat e përgatisin […]

Continue Reading

3 fshatrat e ardhshëm tursitikë të Bashkisë Fier – Nga Adriana Mile

Programi i Integruar për Zhvillimin Rural (PIZHR) – “Programi Rural i 100 fshatrave”, (Rilindja Rurale – 100 FSHATRAT nëpërmjet MBZHR) është një model i ri i zhvillimit rural përmes një programi që përfshin infrastrukturë, agroturizëm, trashëgimi kulturore dhe nxitje të punësimit përmes mbështetjes direkte për sipërmarrjen fermere. Ai synon të adresojë sfidat me të cilat […]

Continue Reading

Qumështor me Petë dhe Sherbet – Delikatesë Shqiptare

Qumështori me Petë dhe Sherbet është një ëmbëlsirë e mrekullueshme, shija e të cilit është e papërshkruar kur përgatitet nga mjeshtëria e duarve të amvisave shqiptare. Fantastik për t’u konsumuar në çdo kohë, sidomos pas një vakti të plotë dreke apo edhe darke. Ideal për t’u shërbyer në raste festash e gëzimesh familjare, qumështori me […]

Continue Reading